De ce este important să lubrifiați un lanț?

Lanțurile sunt utilizate în multe domenii industriale pentru transmiterea energiei sau în scopuri de transport. Un lanț este o serie de rulmenți de rulare conectați la dinții unei roți dințate, care permite transmiterea forței și a mișcării unui mecanism.

Prin urmare, o lubrifiere adecvată este esențială nu numai pentru a obține o durată de viață maximă, ci și pentru o eficiență operațională optimă .

De obicei, un lanț poate ceda fie prin tracțiune, fie prin oboseală, fie prin uzură:

  • În primul caz, cel al cedării la tracțiune, lanțul este suprasolicitat în tensiune până când ajunge la deformare plastică și nu mai funcționează corect. Se poate întâmpla, de asemenea, ca elementele lanțului să fie rupte.
  • În cazul unei cedări la oboseală, lanțul este încărcat în mod repetat cu tensiune sub limita de elasticitate a metalului. În urma expunerii repetate la sarcini, se pot dezvolta o serie de fisuri microscopice în plăcile de legătură sau în barele laterale, ceea ce ar putea duce la o defecțiune catastrofală, rupând lanțul în bucăți.
  • În cele din urmă, în caz de uzură, materialul este îndepărtat fie prin alunecare, fie printr-o combinație de alunecare cu coroziune sau abraziune, până când lanțul nu mai funcționează corect. Se poate întâmpla, ca și în cazul celorlalte moduri de cedare, ca lanțul să se rupă.

În multe cazuri, uzura dintre știft și bucșă provoacă o alungire a lanțului până când acesta nu se mai potrivește corect cu pinioanele sau nu mai menține o distanță corectă între elemente.

Cedarea lanțului poate apărea și în cazurile în care uzura este localizată între rolă și bucșă sau între plăcile de legătură sau barele laterale și ghidaje. Această alungire din uzură progresează prin diferite etape, prima fiind o scurtă perioadă inițială rapidă (cunoscută și sub numele de uzură de rodaj), urmată de o perioadă de uzură lentă constantă (sau uzură lubrifiată).

Ultimul stadiu corespunde uzurii terminale, în care lubrifierea poate deveni ineficientă, iar lanțul cedează.

Cum se selectează un lubrifiant adecvat?

Din motivele menționate anterior în acest articol, lubrifierea lanțului este necesară pentru a încetini apariția uzurii între știfturile și bucșele din articulațiile lanțului, precum și pentru a elimina toate materialele străine și resturile de uzură care sunt generate.

În plus, lubrifierea poate servi și ca protecție împotriva ruginii și coroziunii, pentru a disipa căldura și pentru a amortiza forțele de impact.

Selectarea unui bun lubrifiant pentru orice aplicație specifică necesită înțelegerea completă a condițiilor operaționale și de mediu la care va fi supus lanțul.

În special, un lubrifiant pentru acest tip de aplicație necesită o vâscozitate suficient de scăzută pentru a pătrunde în suprafețele interne critice, dar și o vâscozitate suficient de ridicată pentru a menține o grosime eficientă a peliculei la condițiile de temperatură și presiune de funcționare. Aceasta din urmă poate fi obținută și prin intermediul aditivilor din lubrifiant.

Condițiile de mediu în care va fi utilizat lanțul pot juca, de asemenea, un rol important în alegerea lubrifiantului, deoarece prezența prafului sau a altor poluanți nedoriți poate face ca lubrifianții ceroși sau mai lipicioși să fie cei mai potriviți pentru această aplicație.

Ce trebuie să luați în considerare?

Metodele greșite de lubrifiere și utilizarea unui lubrifiant incorect sunt unele dintre cele mai frecvente surse de cedare a lanțului.

Cel mai important, alegerea corectă a unui lubrifiant este esențială pentru a obține o eficiență optimă.

De exemplu, uleiurile și unsorile grele sunt prea rigide pentru a pătrunde suficient de adânc în lanț pentru a ajunge la suprafețele de lucru reale ale lanțului. Aplicarea de unsoare pe lanțul exterior va acționa doar ca un agent de etanșare, împiedicând astfel procesul de lucru și, în cele din urmă, va duce la o uzură mai mare. Acest lucru implică o cedare prematură a lanțului.

Pe de altă parte, reungerea ulterioară poate avea un impact negativ. Într-adevăr, acest lucru va duce la apariția unor straturi tot mai groase de unsoare pe plăci și role. Odată cu adăugarea de particule de praf, lanțul se îngroașă și se încropește din ce în ce mai mult, ceea ce, la rândul său, împiedică lubrifiantul să ajungă în spațiile mici din articulații.

Informații suplimentare : 

Aveți nevoie de mai multe informații despre gama Molykote®?

Contactați departamentul nostru tehnic la numărul de telefon +40 213 213 890 sau complatați formularul nostru de contact.

Puteți de asemenea descărca ghidurile noastre de selecție dedicate lubrifianților speciali :