De ce este important să lubrifiați angrenajele deschise?

Transmisiile cu angrenaje deschise, cunoscute și sub denumirea de transmisii cu angrenaje grele, au constituit o metodă răspândită de transmisie a puterii încă de la începutul revoluției industriale. În general, angrenaje deschise se conformează cu unul dintre cele mai economice tipuri de alternative de transmisie prin angrenaj în aplicațiile în care sunt necesare atât o capacitate mare de transportare a sarcinii, cât și o durată lungă de viață a mecanismului la sarcini mari.

Morile de măcinat, uscătoarele sau unitățile de săpare sunt doar câteva exemple de aplicații industriale în care aceste mecanisme sunt prezente. Cantitatea și natura alunecării dintre dinții angrenajului în contact au un efect important asupra cerințelor necesare pentru lubrifiantul utilizat.

Alunecarea are loc cel mai activ atunci când dinții vin pentru prima dată în contact. Pe măsură ce se decuplează, punctele elementelor respective dezvoltă o cantitate mică de acțiune de răzuire pe părțile laterale ale dinților adiacenți.

În această fază pot apărea atât o acțiune de ștergere, cât și o strângere. Pe măsură ce dinții devin mai angrenați, contactul de rulare devine mai pronunțat. În aceste condiții, ștergerea sau răzuirea lubrifiantului este mai puțin probabilă, dar stoarcerea este totuși posibilă, mai ales că se întâlnesc presiuni maxime de contact în timpul în care dinții sunt astfel angrenați.

În plus, uzura va avea loc mai rapid în punctele și rădăcinile dinților din cauza frecării de alunecare implicate, în timp ce suprafața dinților intermediari adiacenți liniei de pas, fiind supusă acțiunii de rulare, va rezista mai eficient la uzură.

De menționat, de asemenea, că, din cauza turațiilor reduse, necesare transmiterii cuplurilor foarte mari, precum și a condițiilor hidrodinamice abia atinse, părțile laterale ale dinților transmisiilor cu angrenaje deschise prezintă un risc serios de deteriorare.

În plus, deformările suprafeței legate de temperaturi și sarcini severe, de inexactitățile în reglarea pieselor în cadrul mecanismului, de alimentarea insuficientă cu lubrifiant sau chiar o selecție slabă a lubrifiantului, pot conduce adesea la aceleași rezultate.De aceea, alegerea unui lubrifiant adecvat este astfel de importanță capitală.

Ce parametri sunt importanți atunci când alegeți un lubrifiant adecvat?  

Aplicațiile cu angrenaje deschise angajează puternic lubrifiantul utilizat. În general, aceste mecanisme funcționează la viteze mici ale liniei de pas și/sau sub sarcini mari. Cu toate acestea, cele mai recente proiecte ale echipamentelor industriale necesită angrenaje deschise pentru a transmite sarcini din ce în ce mai mari. Ca atare, următoarele puncte sunt unele dintre cele mai căutate caracteristici când vine vorba de un lubrifiant pentru angrenaje deschise: 

  • Proprietăți excelente de aderență
  • Rezistență ridicată la spălarea și pulverizarea cu apă
  • Capacitate mare de încărcare, protejând împotriva uzurii și frecării
  • Protecție la uzură și coroziune
  • Proprietăţi de reducere a zgomotului şi vibraţiilor
  • Pulverizare și/sau ușurință în aplicare
  • Proprietăți suplimentare, cum ar fi drenarea sau rezistența la aruncare 

Ce opțiuni de lubrifianți oferă piața?

În prezent, pastele și unsorile oferă cele mai bune soluții la cele mai frecvente probleme întâlnite în acest tip de aplicație. Pastele conțin bază minerală cu vâscozitate medie spre mare sau uleiuri sintetice.

Ele pot conține, de asemenea, un agent de îngroșare, lubrifianți solizi (cum ar fi MoS2 sau grafit), inhibitori de rugină și agenți de presiune extremă. În special, agenții de presiune extremă împiedică sudarea suprafețelor metalice. În plus, pastele produc o peliculă de lucru groasă, semi-uscată, care separă roțile dințate și care nu se acumulează în rădăcinile angrenajului, decât dacă întâmpină condiții de temperatură ridicată. 

În plus, pasta poate fi folosită în medii moderat murdare și cu praf, fără teama de a forma compuși abrazivi. Unsorile, pe de altă parte, sunt uneori preferate atunci când predomină condițiile de temperatură ridicată sau când scurgerea unui lubrifiant mai subțire ar putea contamina materialele procesate.

Informații suplimentare : 

Aveți nevoie de mai multe informații despre  Molykote®?

Contactați departamentul nostru tehnic la numărul de telefon +40 213 213 890 sau complatați formularul nostru de contact.

Puteți de asemenea descărca ghidurile noastre de selecție dedicate lubrifianților speciali :