Cauciucul siliconic, un material atât de dificil de lipit!

Cauciucul siliconic este un material folosit în mod obișnuit în industrie. Datorită proprietăților sale excepționale, cum ar fi rezistența la razele UV sau agresiunile chimice, precum și stabilitatea sa într-o gamă largă de temperaturi, este un material preferat utilizat pentru numeroase aplicații de etanșare în diferite sectoare industriale. A devenit obișnuit să vedem inele O-ring, garnituri preformate sau chiar cordon de silicon în domenii diverse precum agroalimentar, automotive sau electrocasnice.

Cu toate acestea, elastomerul siliconic mai posedă o proprietate: o energie de suprafață foarte scăzută, ceea ce-l face nu numai hidrofob, ci și foarte dificil de lipit! Este frecvent inclus în "lista neagră" a produselor considerate imposibil de lipit, precum polietilena, polipropilena sau PTFE. Această caracteristică prezintă provocări atunci când se asamblează componente de silicon în aplicații unde lipirea este necesară.

În mod fericit, partenerul nostru Permabond a dezvoltat soluții pentru a depăși această provocare. Tehnici specifice de pregătire a suprafeței pot fi utilizate pentru a îmbunătăți aderența siliconului. Mai mult, utilizarea adezivilor special formulați pentru cauciucul siliconic permite crearea unor legături solide și durabile.

Exemplu 1: Lipirea Elastomerului Siliconic pe Sine

Un caz tipic implică lipirea a două bucăți de cordon de cauciuc siliconic împreună, cap la cap, de exemplu, pentru fabricarea unei garnituri personalizate sau repararea unui inel O-ring. Pentru cazurile simple cu cauciuc, Permabond oferă o gamă de adezivi de cianoacrilat ("lipici super") standard pentru a realiza lipirea în câteva secunde.

Cu toate acestea, în ceea ce privește cauciucurile dificil de lipit, în special elastomerii siliconici, cianoacrilatele standard nu funcționează. Partenerul nostru Permabond a dezvoltat acum o soluție dovedită în industrie: trebuie doar să aplicați câteva picături de primer PERMABOND POP pe zona de lipire și să utilizați adezivul de cianoacrilat "special pentru cauciucuri dificile" PERMABOND 105. Lipirea este imediată, rezultând o legătură puternică și durabilă.

În videoclipul de mai jos, Permabond oferă instrucțiuni pentru utilizarea optimă a primerului POP înainte de aplicarea cianoacrilatului 105. Veți observa cum utilizarea primerului îmbunătățește lipirea adezivului pe cauciucul siliconic. Odată ce primerul POP este aplicat, trebuie să se usuce complet.

Suprafețele poliolefine pot fi lipite până la 2 ore după tratament.

Suprafețele PTFE trebuie lipite imediat.

În videoclipul de mai jos, partenerul nostru Permabond oferă instrucțiuni privind aplicarea corectă a adezivului de cianoacrilat pe diferite substraturi: Metal și în special cauciucul, care este deosebit de interesant în acest articol. Urmați instrucțiunile pas cu pas pentru o lipire eficientă.

Exemplu 2: Fixarea unei Garnituri de Silicon într-o Canelură

Un alt caz tipic implică lipirea unei garnituri în locul ei (de exemplu, în asamblarea unei mașini de producție pentru industria agroalimentară sau farmaceutică) pentru a împiedica deplasarea acesteia. Uneori se spune că doar un silicon poate lipi alt silicon: de aceea vă putem oferi DOWSIL™ 732 alb pentru această aplicație. Este vorba de un mastic de silicon acetic, monocomponent, care este, de asemenea, aprobat pentru aplicații alimentare (aprobări FDA, NSF-51 și NSF-61). DOWSIL™ 732 este disponibil în următoarele nuanțe: transparent, negru și alb. Se lipește în mod deosebit de bine de oțelul inoxidabil și de cauciucul siliconic, făcându-l un produs folosit în mod regulat în industria agroalimentară.

Puteți descărca și ghidul nostru dedicat pentru selecția adezivilor de cianoacrilat:

Și de asemenea, puteți descărca ghidul de selecție pentru masticuri de silicon pentru uz industrial:

Aveți nevoie de informații despre adezivii de cianoacrilat Permabond și/sau siliconurile Dowsil™? Contactați serviciul nostru tehnic la +40 21 321 38 90 sau completați formularul nostru de contact.